Grijp de aandacht van jouw kind bij het voorlezen
Deze week is de Kinderboekenweek. Daar besteden we bij RivaKids uitgebreid aandacht aan. Maar hoe grijp je nou de aandacht van jouw kind? In dit blog laten we je zien hoe je van voorlezen écht een feestje maakt.
Wat is interactief voorlezen?
Interactief voorlezen is meer dan gewoon voorlezen. Door interactief voor te lezen betrek je jouw kind zoveel mogelijk bij een verhaal. Dat kun je doen door samen te kletsen over wat je leest, te praten over de tekeningen die je ziet in het boek en door een verhaal uit te breiden met materiaal of met liedjes en beweging. Interactief voorlezen helpt een kind om een verhaal en de daarin gebruikte woorden eigen te maken.
Hoe werkt interactief voorlezen?
Begin je aan een nieuw boek? Laat je kind dan alvast naar een aantal plaatjes kijken. Waar zal dit boek over gaan? Wat weten we al over dit onderwerp? Tijdens het voorlezen kun je bij een moeilijk woord stoppen en vragen wat dat betekent. Of je stelt de vraag: wat denk jij dat er nu gaat gebeuren? Reageert jouw kind tussendoor op het verhaal? Ga daar dan op in. Zo ontstaat een verdiepend gesprek over wat je leest en ziet.
De kracht van herhaling
Pak je een boek dat jullie al vaker hebben voorgelezen? Check dan bij je kind wat het nog weet. Je kunt deze keer tijdens het voorlezen andere onderdelen uit het boek toelichten of bespreken dan dat je de vorige keer hebt gedaan. Je zult merken dat je bij het vaker voorlezen van een boek meer interactie met je kind krijgt. Uit onderzoek blijkt dat een kind een verhaal pas echt goed begrijpt wanneer het boek vier tot vijf keer is voorgelezen.